A demencia prevenciója

Általában nem lehet biztosan megmondani, hogy miért alakul ki egy adott személy esetében a demencia. Az olyan tényezők, mint a magas vérnyomás, a testmozgás hiánya és a dohányzás – amelyek mindegyike az artériák szűkületéhez vezet – növeli az Alzheimer kór és a Vaszkuláris demencia kialakulásának kockázatát. Bizonyítékok vannak arra, hogy az egészséges életmód különösen a középkorú emberek esetében csökkentheti a demencia kockázatát. A rendszeres testmozgás (például kerékpározás, úszás, túrázás), az egészséges testsúly fenntartása, a dohányzás mentes életmód, és a mérsékelt alkoholfogyasztás a demencia kockázatát csökkenti.

A demencia prevenciója

Általában nem lehet biztosan megmondani, hogy miért alakul ki egy adott személy esetében a demencia. Az olyan tényezők, mint a magas vérnyomás, a testmozgás hiánya és a dohányzás – amelyek mindegyike az artériák szűkületéhez vezet – növeli az Alzheimer kór és a Vaszkuláris demencia kialakulásának kockázatát. Bizonyítékok vannak arra, hogy az egészséges életmód különösen a középkorú emberek esetében csökkentheti a demencia kockázatát. A rendszeres testmozgás (például kerékpározás, úszás, túrázás), az egészséges testsúly fenntartása, a dohányzás mentes életmód, és a mérsékelt alkoholfogyasztás a demencia kockázatát csökkenti.

Az egészséges, kiegyensúlyozott étrend segít csökkenteni az ember kockázatát. A kiegyensúlyozott étrend kis mennyiségben tartalmaz telített zsírsavakat, nem tartalmaz túl sok sót, cukrot vagy vörös húst ezzel szemben rengeteg halat, gyümölcsöt és zöldséget tartalmaz. Ezek az egészséges életmód-választások csökkentik más súlyos betegségek például a stroke, szívbetegségek és a rák kialakulásnak is a kockázatát.

Azoknál a személyeknél, akiknél már jelen vannak az alapbetegségek, mint például cukorbetegség, szív és érrendszeri problémák, magas vérnyomás vagy magas koleszterin szint szükséges a szakmai tanácsok követése, hogy állapotuk ellenőrzés alatt legyenek. A depresszió korai kezelése is fontos.

Bizonyos tanulmányok/megfigyelések szerint, a mentálisan és társadalmilag aktív személyek a későbbi életben segíthetik csökkenteni a demencia kialakulásának kockázatát. A mentális fittség fenntartása érdekében ajánlottak lehetnek a kirakók vagy az olvasás vagy úgy készségek tanulása. A szociális/társadalmi aktivitás lehet többek között a barátok meglátogatása is. Az önkéntesség mind mentális, mind szociális aktivitást kínálhat, és sok szervezet kínál lehetőséget azoknak az embereknek, akik idejüket és mentális képességeiket ilyen irányban kívánják hasznosítani.

Diéta és az Alzheimer-kór

(forrás: https://www.brightfocus.org/alzheimers-disease/article/diet-and-alzheimers-disease)

Nézzük át a hasznos információkat az étrend és az agy egészségének szerepéről a legújabb kutatások alapján.

Az ételeink sok fontos célt szolgálnak az életünkben. Az ételekkel kapcsolatos tevékenységek összehoznak minket azokkal az emberekkel, akik fontosak az életünkben. Az ételek örömöt, impulzusokat és kényelmet nyújtanak. Az élelmiszerhiány vagy a nélkülözés nagy szenvedést okoz. Olyan sok szempontból, hogy az élelmiszer jobbá vagy rosszabbá teheti az életet. Az egészséget is javíthatja vagy rosszabbá teheti.

Sok kutatás irányult annak megértésére, hogy az étkezési szokások hogyan befolyásolják az Alzheimer-kór és más demenciák kockázatát valamint hogy az élelmiszereknek milyen pozitív, egészségjavító szerepük lehet, vagy pusztító és betegséget elősegítő szerepet játszhatnak. Az Egészségügyi Világszervezet nemrégiben arra a következtetésre jutott, hogy az egészségesebb életmód elfogadása révén a kognitív hanyatlás számos esetét késleltethetik vagy megakadályozhatják. A testi aktivitás, az étrend, a dohányzás abbahagyás és a krónikus orvosi betegségekre való figyelem mind fontos szerepet játszanak az egészségesebb kognitív öregedésben.

Ételek, melyek növelhetik az Alzheimer-kór kockázatát

Azt már tudjuk, hogy az egészségesebb étrend megvédi a kognitív működést, miközben javítja az egészség egyéb aspektusait is. Az étrenddel és az Alzheimer-kórral kapcsolatos kutatások nagy része a mediterrán étrendre összpontosított, egy olyan étkezési szokásra, amely hangsúlyozza az egészséges zsírok bevitelét, például olíva olajt, friss gyümölcsöket és zöldségeket, hüvelyeseket, dióféléket és kevesebb tejterméket, vörös húst, vajat vagy margarint, édesített italokat vagy süteményt. A mérsékelt borfogyasztást néhány, de nem minden európai és közel-keleti népcsoport alkalmazza, akik elfogadták az mediterrán étrendet.

Ételek, melyek csökkentik az Alzheimer-kór kockázatát

Azt már tudjuk, hogy az egészségesebb étrend megvédi a kognitív működést, miközben javítja az egészség egyéb aspektusait is. Az étrenddel és az Alzheimer-kórral kapcsolatos kutatások nagy része a mediterrán étrendre (MD) összpontosított, egy olyan étkezési szokásra, amely hangsúlyozza az egészséges zsírok bevitelét, például olíva olajat, friss gyümölcsöket és zöldségeket, hüvelyeseket, dióféléket és kevesebb tejterméket, vörös húst, vajat vagy margarint, édesített italokat vagy süteményt. A mérsékelt borfogyasztást néhány, de nem minden európai és közel-keleti népcsoport alkalmazza, akik elfogadták az MD étrendet.

A DASH diéta

Az Egyesült Államokban az életmód és a rohamosan terjedő magas vérnyomás miatt felmerült aggodalmak arra késztették a Nemzeti Szív, Tüdő- és Vérintézetet, hogy táplálkozási ajánlások sorozatát javasolja, melyek neve: Diétás megközelítések a magas vérnyomás leállításához (DASH). A DASH diéta számos mediterrán étrend összetevőt hangsúlyoz, valamint a szénhidrátok és a nátrium teljes fogyasztásának csökkentését. Kimutatták, hogy ez képes csökkenteni a vérnyomást.

A MIND diéta

A MIND étrend a mediterrán étrend és a DASH elemeit veszi át és azt javasolja, hogy az étrend a „jó” ételekre összpontosítson, mint például teljesen kiőrlésű gabonafélék, zöldleveles és egyéb zöldségek, bogyók, hal, baromfi, bab, diófélék és olíva olaj miközben minimalizálja a „rossz” ételek bevitelét, például vörös húsok, vaj, margarin, sajt, gyorsétteremi ételek és édességek. Az egyik tanulmány megállapította, hogy a MIND diéta betartói sikeresebb kognitív öregedést mutattak, és a MIND diéta ebben a tanulmányban még jobb védelmet nyújtott az Alzheimer-kór ellen, mint a DASH vagy mediterrán étrend.

Csökkenthetik-e a vitaminok és étrend-kiegészítők az Alzheimer kór kialakulását?

Nem minden, amit eszünk tartozik az élelmiszerek közzé. Számos vitamint vagy étrend-kiegészítőt vizsgáltak az Alzheimer-kórt befolyásoló kockázatokkal összefüggésben. Természetesen elegendő vitaminra van szükségünk, például a folsavra, B12-vitaminra, E-vitaminra és D-vitaminra. A túlzott E-vitamin vagy D-vitamin azonban felhalmozódik a zsírszövetben és nem jótékony hatású. A kurkumin, az omega-3 zsírsavak és a kakaó azok az étrend-adalékanyagok, amelyeket még vizsgálnak, hogy azok kockázatainak és előnyeinek mélyebb megértése érdekében.